Leren breien - Breien voor beginners 

Altijd al willen leren breien? Met onze gratis online breicursus "leren breien voor beginners" leer je de basisbeginselen van het breien. Je kunt eenvoudig leren breien door stap voor stap de technieken te volgen.

leren breien

Wat heb ik nodig om te leren breien?

 • Breinaalden  - er zijn de bekende lange naalden, maar er zijn ook rondbreinaalden (voor zowel rondbreien als heen en weer breien) en sokkennaalden (speciale breinaalden om sokken te breien).
 • Breigarens
 • Toerenteller  - door telkens na het afronden van een toer de knop in te drukken weet je altijd exact waar je gebleven bent. Er zijn toerentellers voor om je vinger, maar ook toerentellers die je over je haaknaald kunt schuiven.
 • Stekenmarkeerders - markeer hiermee een aantal steken of toeren, ideaal bij grotere projecten, dit scheelt een hoop telwerk.

Breinaalden – welke naalden heb ik nodig?

In het breipatroon wordt aangegeven welke naalddikte je nodig hebt. Hoe dunner de naald, hoe fijner het breiwerk. 
Op de wikkel van garens staat aangegeven voor welke naalddikte het garen geschikt is.

Breigaren – welk garen heb ik nodig?

In breipatronen wordt vaak aangegeven welk garen voor het project gebruikt kan worden. Wil je ander garen gebruiken, kijk dan op de wikkel van het garen of het garen geschikt is voor de naalddikte die gebruikt is in het breipatroon. Anders kan het project ineens groter of kleiner uitvallen dan gedacht.  

Breien - Hoe houd ik mijn breinaalden vast? 

Er zijn twee manieren waarop je je breinaalden kunt vasthouden. Deze manieren zijn bekend onder de namen Engels/Europees breien en continentaal breien. Probeer uit wat jij het prettigst vindt werken.

Europees breien

De Engelse manier van breien is het bekendst. Je houdt de draad in je rechterhand en de breinaalden onder je armen. Met je rechterhand sla je de draad steeds om je naald.

Continentaal breien

Steeds meer mensen gaan continentaal breien. Bij continentaal breien, houd je de draad om je linker wijsvinger  en de naalden los in je handen.  Voordeel is dat het sneller gaat omdat je de draad niet meer om de naald hoeft te leggen,  het is daardoor ook minder belastend voor je schouders en het breiwerk  kan bij grotere projecten op je schoot liggen. 

Steken opzetten – hoe zet ik mijn steken op?

Ieder breiwerk begint met het met het opzetten van de steken.  Dit kun je op verschillende manieren doen.  We leggen hier drie manieren uit. 

 • Opzetten met een duimlus
 • Breiend opzetten
 • Opzetten met een breinaald en een haaknaald

Let op dat je draadeinde lang genoeg is om je steken op te kunnen zetten. Je draadeinde moet 3x zo lang zijn als de benodigde breedte van je breiwerk. 

Hoe kan ik steken opzetten met een duimlus?

We beginnen met de opzetlus. Deze lus is hetzelfde als de opzetlus bij het haken. Steek je breinaald door de lus. Trek de lus aan, maar niet te strak, anders wordt het lastig breien straks. Houd de breinaald in je rechterhand.

 

Nu kun je starten met het opzetten van je breiwerk.

 1. Leg het draadeinde bovenlangs om je linkerduim. Schuif de werkdraad over je linkerwijsvinger en houd de twee draden vast in de palm van je hand met je ringvinger en pink.
 2. Steek je breinaald onder de draad om je duim door.
 3. Steek je naald nu onder je werkdraad om je wijsvinger door en dan door de lus die je met je duim hebt gemaakt. 
 4. Laat de lus van je duim naar je naald glijden. Je hebt nu een steek opgezet. Trek de steek aan, maar niet te strak, anders wordt het lastig breien straks.  
 5. Herhaal bovenstaande stappen tot je het gewenste aantal steken hebt opgezet.

Hoe kan ik steken breiend opzetten?

We beginnen met de opzetlus. 
Steek je linkerbreinaald door de lus. Trek de lus aan, maar niet te strak, anders wordt het lastig breien straks.

Nu kun je starten met het opzetten van je breiwerk.

 1. Steek je rechterbreinaald van onder naar boven door de lus. Zorg dat je rechternaald achter je linkernaald ligt. Sla de draad van achter naar voren om je rechternaald. Haal je draad door de lus. Zet de lus op je linkernaald door met je linkernaald van onder naar boven in de lus in te steken en deze van je rechternaald af te laten gaan. 
 2. Steek je rechternaald van onder naar boven door de bovenste lus op je linkernaald. Sla de draad van achter naar voren om je rechternaald. Haal de draad door de lus. Zet de lus op je linkernaald door met je linkernaald van onder naar boven in de lus in te steken en deze van je rechternaald af te laten gaan. 
 3. Herhaal stap 2 tot je voldoende steken op je naald hebt.

Hoe kan ik steken opzetten met een breinaald en een haaknaald?

We beginnen met de opzetlus. Trek de lus aan, maar niet te strak. 

 1. Neem een breinaald in je linkerhand en zorg dat deze onder je haaknaald ligt.
 2. Haal het uiteinde van je werkdraad (draad die naar je bol gaat) onder de breinaald door. Haal de draad met je haaknaald door het lusje wat al op je haaknaald staat. Eigenlijk haak je een halve vaste om je breinaald heen. 
 3. Herhaal dit tot je het gewenste aantal steken op je naald hebt

Hoe begin ik met breien?

Nu kun je beginnen met breien.
We leggen uit hoe je recht kunt breien op de Europese manier en hoe je recht kunt breien op de continentaalse manier. 

Hoe moet ik recht breien?

Europees recht breien

Zorg dat je draad achter je werk ligt.

 1. Steek je rechterbreinaald van onder naar boven door de lus. Zorg dat je rechternaald achter je linkernaald ligt. 
 2. Sla de draad van achter naar voren om je rechternaald. 
 3. Haal je draad door de lus op je linkernaald.
 4. Laat de steek nu van je linkernaald glijden

Eigenlijk herhaal je steeds deze vier handelingen:
Insteken, omslaan, doorhalen, af laten gaan.

Continentaal recht breien

Je draad doe je om je linkerwijsvinger. Eventueel ‘weef’ je de draad verder door je andere vingers (bijvoorbeeld over je wijsvinger, onder je middelvinger, over je ringvinger en onder je pink door) om een beetje spanning op de draad te houden. Probeer dit uit, al doende kom je erachter wat voor jou het prettigst werkt. 

 1. Steek je rechternaald door het bovenste lusje op je linkernaald, van onder naar boven. Zorg dat je rechternaald achter je linkernaald ligt. 
 2. Pak met je rechternaald de draad van achter naar voren op en haal deze door de lus op je linkernaald.
 3. Laat de steek nu van je linkernaald glijden.

Hoe moet ik averecht breien?

Europees averecht breien

Zorg dat de draad voor je werk ligt.

 1. Steek je rechternaald door het bovenste lusje op je linkernaald, van boven naar onder. Zorg dat je rechternaald voor je linkernaald ligt. 
 2. Sla de draad van achter naar voren om je rechternaald. 
 3. Trek het lusje met je rechterbreinaald door het lusje op je linkernaald.
 4. Laat de steek nu van je linkernaald glijden.

Continentaal averecht breien

Zorg dat je draad voor je werk ligt.

 1. Steek je rechternaald door het bovenste lusje op je linkernaald, van boven naar onder. Zorg dat je rechternaald voor je linkernaald ligt. 
 2. Pak met je rechternaald de draad van achter naar voren op en haal deze (van onder naar boven) door de lus op je linkernaald.
 3. Laat de steek nu van je linkernaald glijden.

Minderen

Soms moet een deel van je breiwerk smaller worden. Dit doe je door te minderen.
Je kunt eenvoudig minderen door twee steken samen te breien.  Dit doe je door in stap 1 je rechternaald door twee lussen tegelijk te halen. De rest van de steek brei je zoals normaal. Je hebt nu een steek minder op je haaknaald staan.

Meerderen

Soms moet een deel van je breiwerk breder worden. Dit doe je door te meerderen. Dit kan op verschillende manieren.

 • Je kunt  op een eenvoudige manier meerderen door een omslag te maken tussen twee steken. Wanneer je een steek hebt gebreid, sla je de draad van achter naar voren om je rechternaald. Brei nu een rechte of averechte steek, maar steek nu in het achterste lusje. Je hebt nu een steek gemeerderd. Brei daarna gewoon de volgende steken. In de teruggaande toer brei je ook een steek in de gemaakte omslaglus, steek daarbij in het achterste draadje van de lus.  
 • Je kunt ook meerderen door een steek te breien, maar deze niet van je linkernaald af te laten glijden. Brei dezelfde steek opnieuw, maar steek nu in het achterste lusje in. Je hebt nu een steek gemeerderd. 
 • Je kunt ook meerderen door het horizontale draadje tussen twee steken op te halen met je linkernaald. Hier maak je een extra steek van. Brei dit horizontale draadje wat je op je naald hebt gezet door de achterste lus. Je hebt nu een steek gemeerderd. 

Afkanten

Om te voorkomen dat je breiwerk uit elkaar valt als je het van de breipennen afhaalt, moet je je werk afkanten. Let op dat je niet te strak afkant. Eventueel kun je voor het afkanten een grotere breinaald gebruiken. 

Breipatroon lezen

Een breipatroon bevat de volgende informatie:
De maten (van muts, trui e.d.), de gebruikte steken (zo kun je snel zien of dit patroon geschikt is voor jou), de gebruikte maat breinaalden en informatie over het proeflapje.

Proeflapje

In bijna ieder breipatroon staat een proeflapje. Als je een vest of trui gaat breien, is een proeflapje erg nuttig. Het kan namelijk zo zijn dat je strakker of losser breit, waardoor het breiwerk heel anders uitvalt. Je kunt het beste met de aangegeven breinaald en het aangegeven garen een lapje breien van ongeveer 13 x 13 cm. Daarna meet je 10 x 10 cm af, daar plaats je spelden. Je telt hoeveel steken en hoeveel toeren je hebt gedaan in die 10 x 10 cm en vergelijkt dat met het proeflapje van het patroon. Als jouw lapje meer steken heeft, probeer het dan nog eens met een dikkere naald. Als jouw lapje minder steken heeft, neem dan een dunnere naald. Ook als je zonder patroon wat breit, bijvoorbeeld een sjaal, kan een proeflapje handig zijn, zodat je kunt zien hoe het wordt. Soms is het effect veel mooier als je een dikkere breinaald gebruikt dan dat je zou doen bij een trui of knuffel. Dat kun je met een proeflapje goed uitproberen. 

Hopelijk heb je iets gehad aan onze gratis online breicursus "leren breien voor beginners". We wensen je veel plezier bij het breien van je eigen sjaals, mutsen, truien, knuffels, dekens en nog veel meer!

Winkelmand