Leren borduren

Borduren voor beginners - leren borduren

Altijd al willen leren borduren in kruissteek? Met onze gratis online borduurcursus "leren borduren voor beginners" leer je de basisbeginselen van het borduren. Je kunt eenvoudig leren borduren door stap voor stap de technieken te volgen. Je kunt ook direct naar een bepaalde borduurtechniek gaan door op het onderwerp te klikken.

  1. Borduurmateriaal
  2. Aanhechten
  3. Kruissteek maken
  4. Afwerken

Wat heb ik nodig om te leren borduren?

  1. Borduurstof
  2. Borduurgaren
  3. Borduurnaalden
  4. Borduurschaar
  5. Borduurpatroon
  6. Borduurring
  7. Borduurloep

 

Borduurstof

Er zijn diverse stoffen waarop je kunt borduren. Aftelbare stoffen, waarbij je de draden kunt tellen waar je overheen moet borduren en niet aftelbare stoffen, waarbij je het patroon eerst moet overbrengen op de stof. We beperken ons hier tot de meest gebruikte aftelbare stoffen.

 

Aïda

Aïda is een mooie kwaliteit borduurstof die op een speciale manier is geweven waardoor kleine vierkantjes en openingen in de stof ontstaan die het borduren makkelijker en sneller maken. Hoe meer draden per centimeter hoe fijner de aïda stof is.

 

Handwerkstof Evenweave

Evenweave handwerkstof is een gelijkmatige borduurstof van soepele katoen, geweven in een altijd exact gelijk aantal draden per cm.

 

Kaaslinnen

Linnen is een stof die je kunt voelen. Geen andere stof kan zo goed worden herkend door het aan te raken. Het gladde oppervlak en de fijne, onregelmatige structuur van de vlasvezels maken het onmiskenbaar kaaslinnen.

 

Borduurgaren

Het meest gebruikte borduurgaren is splijtgaren of mouline. Dit glanzende katoengaren bestaat uit 6 makkelijk te splitsen draden, waarvan je er meestal 1 tot 3 gebruikt. In het patroon staat aangegeven hoeveel draden je nodig hebt voor je borduurwerk. Trek de draden voorzichtig uit elkaar om te kunnen beginnen.

 

Borduurnaalden

Er zijn verschillende soorten borduurnaalden. Gebruik de naald die past bij je borduurwerk. Het oog van de naald moet groot genoeg zijn zodat het garen erdoor past, maar de naald moet ook niet te dik zijn, want dan beschadigt hij de borduurstof. Er zijn borduurnaalden met en zonder punt. Borduurnaalden zonder punt, ook wel tapestrynaalden genoemd, hebben eigenlijk een stompe punt en worden veel gebruikt voor kruissteekborduren. De stompe punt zorgt ervoor dat de stof niet beschadigt tijdens het borduren. Hoe hoger het nummer, hoe dunner de naald. Dunnere naalden (hoge nummers) zijn geschikt voor het fijnere borduurwerk.

 

Borduurschaar

Fijn schaartje om de draadjes af te knippen. Wij verkopen diverse soorten borduurscharen in allerlei prijsklassen.

 

Borduurpatroon

Een borduurpatroon geeft de kleuren/kleurnummers aan van het garen dat is gebruikt en een telpatroon. Tip: kopieer het patroon en kleur daarop de vakjes in die je hebt gedaan. Zo weet je de volgende keer in een oogopslag waar je bent gebleven.

 

Borduurring

Een borduurring is een dubbele ronde of ovale ring van hout, plastic of metaal om je borduurwerk in vast te zetten. Een borduurring is niet noodzakelijk om te kunnen borduren, maar kan wel handig zijn om je werk strak te houden terwijl je aan het borduren bent.

 

Borduurloep

Gebruik een borduurloep om je patroon en/of je borduurwerk beter te zien. Vooral fijn tijdens de donkere dagen en bij wat fijner borduurwerk.

We hebben nu alles wat we nodig hebben om te kunnen borduren. We beginnen met het aanhechten van de draad.

Aanhechten

Begin met borduren in het midden van de borduurstof en dus ook het midden van je patroon. Het midden van het patroon wordt meestal met pijlen aangegeven. Voor het midden van de borduurstof vouw je de stof in de lengte en breedte dubbel. Het midden van de stof is waar de vouwlijnen elkaar kruisen. Zorg dat je werkdraad niet te lang is, hooguit 50 cm, zodat je draad niet gaat draaien. Haal de twee uiteinden door de naald. Haal nu de naald van onder naar boven door de stof, maar laat een lus hangen aan de onderkant. Maak nu een halve kruissteek, zie onder, haal de naald en draad door de lus aan de achterkant en trek zachtjes aan. Je kunt nu beginnen met het borduren van je patroon.

Kruissteek

De bekendste borduursteek is de kruissteek. Voor het borduren hiervan gebruik je aftelbare stof waarop je makkelijk de draden kunt tellen. Tel het aantal vakjes tot je eerste steek en steek je naald van onderaf door het gaatje. Laat een klein stukje draad aan de achterkant hangen. Dit kun je later afwerken. Steek nu diagonaal in het eerstvolgende gaatje / of . Het is het mooiste als je kruisjes steeds dezelfde kant op liggen. Maak daarom eerst een rij halve kruisjes en ga dan terug om de kruisjes af te maken. Je kunt een rij van links naar rechts maken, maar natuurlijk ook van rechts naar links, diagonaal of van boven naar beneden of andersom. Zo weet je zeker dat al je steken steeds dezelfde kant op liggen. Wanneer je op Aïda werkt, ga je meestal over 1 draad heen om je kruissteek te borduren. Wanneer je bijvoorbeeld kaaslinnen gebruikt, ga je over twee draden heen.

Afwerken

Als je borduurwerk klaar is en je alle draadjes hebt afgehecht, kun je het met de hand wassen met een fijnwasmiddel. Vouw het borduurwerk aan de achterkant glad en lijst het in of laat het inlijsten. Begin met een klein patroon met niet teveel verschillende kleuren, bijvoorbeeld een kaart, boekenlegger, klein zakje of borduur kleine motiefjes op band. Er zijn ook pakketten met een voorbedrukt stramien. Hierbij hoef je niet te tellen, maar zie je op het stramien welke kleur je in welk vakje moet gebruiken.

Hopelijk heb je iets gehad aan onze gratis online borduurcursus "leren borduren voor beginners". We wensen je veel plezier bij het borduren van je eigen geboortetegels, wandkleden, schilderijen, kussens, kaarten, zakjes en nog veel meer!

Borduurbenodigdheden kopen

Ben je op zoek naar borduurbenodigdheden? Bekijk dan ons assortiment: